به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ به مناسبت برگزاری سیویکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، خبرنگار برنا گفتوگویی با ایزد امجدی، مدیرکل دفتر پایش و شبکهسازی مستعدان و آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان، صورت داده است. امجدی در این مصاحبه، به فرآیند شناسایی و انتخاب هنرمندان مستعد و چگونگی تبدیل آنها به نخبگان هنری پرداخته است. وی همچنین درباره نحوه حمایت بنیاد ملی نخبگان از برگزیدگان جشنواره و مزایای ویژهای که در انتظار این هنرمندان است، توضیحاتی ارائه داده است که در ادامه میخوانید.
برنا: قرار است برگزیدگان جشنواره هنرهای تجسمی جوانان به عنوان نخبه تلقی شوند، آیا پیش از این نیز بنیاد ملی نخبگان در بخشهای مختلف فرهنگی و هنری ورود کرده بود و اینکه هنرمندان منتخب در ادامه از چه مزایایی در بنیاد ملی نخبگان بهرهمند خواهند شد؟
امجدی: اول اینکه بنیاد قبلا در حوزه انتخاب مستعدین هنری فعالیتهایی را به صورت پراکنده و در سطح مختصر انجام داده بود که همین امر باعث شده بود آن هدفی که بنیاد از توسعه دائمی نخبگانی مد نظرش بود، محقق نشده باشد. بنابراین در طراحی جدید سراغ ایجاد کارگروه یا کارهای اینچنینی نرفتیم بلکه به رویدادهایی همچون جشنواره هنرهای تجسمی جوانان رجوع کردیم. موضوعی که وجود دارد یک کارگروه فقط مسئولیت این را دارد که بفهمد که چه رویدادی به آن بلوغ رسیده یا خیر و یا اینکه قابلیت این را دارد که بتواند در سطح یک بنیاد فعالیت کند و در واقع مستعدانش به عنوان مستعدان برتر وارد مسیر بنیاد ملی نخبگان شوند.
بنیاد دو سطح برای این رویداد تعریف کرده است. رویدادهای سطح یک که برگزیدگانشان به صورت مستقیم وارد مسیر نخبگی میشوند و دیگری هم رویدادهای سطح دو است که فقط از خود رویداد حمایت میکنند، نه از برگزیدگانش. با این پیش شرط که آن رویداد برای آینده برگزیدگانش برنامهای مدون داشته باشد.
برنا: در خصوص مسیر نخبگی کمی بیشتر توضیح دهید…
امجدی: مسیر نخبگی مسیری است که استعداد برتر را تبدیل به نخبه میکند، اگر بخواهیم همادبیات شویم لازم است به این جوانانی که در مسیر نخبگی برگزیده میشوند استعداد برتر بگوییم. این افراد ثابت کردند که استعداد برتر هستند و برای اینکه تبدیل به نخبه شوند باید طی یک فرآیند با همراهی بنیاد ملی نخبگان مسیری را طی کنند.
برنا: فرآیند این مسیر چگونه است؟
امجدی: این مسیر سه بنیان دارد. بنیان اول پیوستگی است، بنیاد دوم مربی محور و استادمحور بودن آن است که حتما یک استاد باید در این مسیر همراه فرد مستعد باشد و سوم اینکه سعی کنیم به تناسب تخصص فرد منتخب، به آن امکانات بدهیم و از او کار بخواهیم. این مسیر این خصوصیات را دارد که با توجه به سه ساحت مهارتهای فردی، تخصصی و وجوه فرهنگی_اجتماعی، به استاد همراه فرد منتخب اختیاراتی داده میشود تا برنامه راهبردی یک ساله را برای مستعد برتر تدوین کند. در پایان این فرآیند یکساله طی بررسی ارزیابی خواهد شد که مستعد منتخب قابلیت رفتن برنامه یک ساله دوم را دارد یا خیر. در نهایت این مسیر طی استمرار به بلوغ کاری دست پیدا میکند تا مستعد تبدیل به نخبه و نخبه تبدیل به استاد شود و روزی به جوان دیگری در این چرخه نخبهپرور کمک کند.
برنا: بازههای زمانی مشخصی برای این فرآیند در نظر گرفته شده است؟
امجدی: برای این موضوع گروه سنی اول، دوم و سوم طراحی شده است. گروه سنی اول تا ۱۸ سالگی، گروه دوم از ۱۸سالگی تا ۲۰سالگی و گروه سوم از ۲۴ سالگی تا پایان سی سالگی در نظر گرفته شده است.
برنا: بنیاد ملی نخبگان قصد دارد در دیگر حوزههای موسیقی، تئاتر و سینما برای استعدایابی ورود کند؟
امجدی: ما غیر از برگزیدگان دوره قبل و دوره سیویکم جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، برگزیدگان جشنواره فیلم مقاومت را مورد حمایت قرار خواهیم داد. جشنواره هنر و مدرسه در طبقهبندی رویدادهای سطح دو بنیاد مورد حمایت قرار میگیرند. در حوزه فیلم و تئاتر بررسیهایی در حال انجام است. در همین راستا همکاری را با اداره کل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد آغاز کردهایم. نکتهای که باید به آن اشاره کنم که خصوصی یا دولتی یک رویداد برای بنیاد ملی نخبگان فرقی نخواهند داشت و با تائید شورای مذکور این حمایت رخ خواهد داد.
برنا: مشخصا این همکاری با اداره کل هنرهای نمایشی معطوف به کدام رویداد است؟
امجدی: هنوز رویدادی هدفگذاری نشده است زیرا میبایست شورای هنری بنیاد در این خصوص تصمیمگیری کند که البته جشنواره تئاتر فجر و موسیقی جزو اولویتها خواهد بود. رایزنیهایی انجام شده و باز هم پیگیری خواهیم کرد.
برنا: المپیاد ملی هنر چطور؟
برنا: محدودیتهایی گذاشتهایم که این سطحبندیها منطق پیدا کند. برای مثال یکی از محدودیتها این است که اولین دورهها هیچوقت به بنیاد درخواست ندهند. باید چند دوره از هر رویداد بگذرد تا اصالتی در کشور پیدا کند چرا که ما خط قرمزمان گزینش بهترینهاست. من به عنوان دبیر و آقای گلشن به عنوان عضو شورای هنری، این رویداد را همراهی میکنیم بنابراین باید سعی کنیم با بازدیدهایی میدانی پیگیر این موضوع باشیم که آنچه وعده داده شده محقق میشود یا نه.
برنا: ترکیب شورای هنری بنیاد ملی نخبگان متشکل از چه کسانی است؟
امجدی: این شورا از ۵ متخصص، ۵ خبره، دبیر (یکی از مدیران کل بنیاد)، رئیس کارگروه که معاون بنیاد است. برای مثال آقای گلشن به عنوان عضو حقیقی دعوت میشوند و به خاطر تخصصشان مدیر کل بنیاد هم هستند. از سوی دیگر افرادی مانند آقای سفلایی، سید محمد حسینی و… از بیرون دعوت میشوند که صاحب سمت هم نیستند، شاید دانشگاهی هم نباشند اما از اعضای دیگر شورا به حساب میآیند.
برنا: اشاره کردید که حداکثر سن در خصوص برگزیدگان و نخبهها ۳۰سالگی است. برای پس از ۳۰سالگی این افراد چه برنامهای دارید؟
امجدی: بهتر است بگویم در حال حاضر مشغول برنامهریزی برای آن طیف هستیم. باید بدانیم که مسیر نخبگی توقف ندارد و تا اثرگذاری ادامه خواهد داشت؛ حتی اثرگذاری هم مرزی ندارد و امکان دارد که اثرگذاری در سطح بزرگتری انجام شود. در کل لازم است مسیری برای اساتید طراحی شود و به تبع آن بستههای حمایتی_پشتیبانی که کارساز است درنظر گرفته شود. نخبگی نه مزیتی توقعآفرین است، نه حقی که بار بر دوش آنها بگذاریم. معتقدم که باید بین بار، حق و تکلیف موازنهای ایجاد شود و این مسیر ما را به این میرساند که از همین جوانان مستعد بعدا اساتید مشعشعی سربیرون بیاورند که در مسیر چرخه نخبهپروری افرادی مانند خودشان را تربیت کنند.
انتهای پیام/